Duvasgården

Historien Bakom Duvasgårdens kennel börjar 1987...
Lejonlands Urticia (Lovis) Blev den första tiken på gården. Hon var resultatet av flera års studier på avstånd och valet av henne visade sig vara alldeles utmärkt. Hon var en stabil, lugn och mycket snäll hund som verkade förstå allt man sade till henne. 1991 var det dags för parning. Ragnarikes Svartängeln av Isfolket tillfrågades och resultatet blev sex små söta valpar.

Efter den första valpkullen ökade nu intresset till att omfatta hela familjen. Det bestämdes att ytterligare en tik skulle köpas in. Valet den här gången var betydligt lättare. Efter att ha sett den underbart vackra Sjö Björnens Emma of Ginny Love på en utställning så var vi helt sålda. Vi beställde en valp och 1989 fick vi hem Magnifik Mix (Muffis). Hon var en bedårande söt tik med ett ljuvligt temperament, hon var ständigt glad och for ofta fram som ett litet yrväder. Hon blev Kennelns första Championhund. När det 1993, var dags att para henne så föll vårat val på den eftertraktade Sjö Björnenes Sol gutten. Så den 4 mars 1993 såg den kända C-Kullen (2 hanar + 6 tikar) dagens ljus. En kull som vi och många andra fortfarande har stor glädje av, både i och utanför utställningsringarna.

Ur C-Kullen sparades nästa tik; Complete Mix (Maxi). En stor, kraftig och rejäl tik som idag, 9 ½ år gammal, är Svensk och Norsk utställningschampion. Maxi har fått tre kullar 1995, 1996, och 1999.

Ur Maxi`s kull från 1996 sparades tiken Eminent Mix (Mini), Mini har efter en lång utställnings karriär blivit Nordisk och Internationell utställningschampion samt 1999 års Guldlejoninna. Hennes första kull år 2000 med den norska hanen Skjaergaardens Donaldson Man kom att bestå av nio valpar. År 2001 föddes hennes andra kull med hanen Sjö Björnens Mowgli, som bestod av tolv valpar.

1994 då familjens äldsta dotter Martina, har hunnit fylla nio år och med det på allvar börjat intressera sig för hundar och utställningar. Hon önskade sig en "egen" hund att träna med och Sjö Björnens Anemone (Anne) köptes in. En otroligt snäll, lugn tik som våran dotter med kärlek och tålamod visades på utställningar fram tills dess att hon 1998 blev Svenskutställnings champion. Anne har efter detta fått två valpkullar. Den första 1997, där det föddes 7st. 1999 föddes hennes andra kull, där vi sparat Greatful Garbo (Garbo).

Som uppfödare och ansvarig för Duvasgårdenskennels goda rykte är jag naturligtvis mycket intresserad av utställningar och vill gärna meritera mina hundar men, det allra viktigaste för oss är att kunna leverera en sund och frisk hund till våra köpare.

Margareta Mix


Märta

Margareta

Sedan 2009 finns även dotter Märta Brandts med som delägare i kenneln. Märta bor i Stockholm där hon studerar på Karolinska Institutet, men mycket av den lediga tiden spenderas i Dalarna.

Märta har genomgått SKK:s uppfödarutbildning (alla delar). Samt är utbildad ringsekriterare. Hon har arbetat i Sveriges Hundungdoms Centralstyrelse (ungdomsrådet), och sitter just nu i SKK/SHU:s handlingskommitte. Hon är även aktivt ledarmot i Svenska leonbergerklubbens styrelse samt sammanskallande för avelsrådet. Förutom föreningsuppdragen så håller hon i ringträningar samt går på flera avelsutbildningar. Avel och utställning är stora intressen!
Märta har även arbetat på Kennel Miltree under en sommar i England samt några månader i Australien på kennel Dunsfold.

Märta genomförde våren 2016 Svenska Kennelklubbens preparandskurs för att bli exteriördomare. Hon utbildar sig just nu till exteriördomare på leonberger och schapendoes.